Arjen sankaruutta etsimässä

Syyslukukauden viimeisillä viikoilla yhdeksäsluokkalaiset ovat olleet työharjoittelussa ja seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisten syyslukukausi päätetään nk. Ilmiöviikkoihin. Kahdeksasluokkalaisten ilmiön aiheena on tänä syksynä ollut ”Arjen sankari”, ja tätä ilmiötä on pohdittu myös ilmiöpäivien aikana varsin laajasti. Viestintäluokan oppilas Lotta Pakarinen kertoo omasta viikostaan seuraavasti:

Ilmiöviikot alkoivat maanantaina 12.12. Kokoonnuimme heti yhdeksältä kotiluokkiimme ja kävimme tulevan viikon ohjelman läpi yhdessä. Käydessämme sitä läpi opettajat muistuttivat, että koulussa olisi tällä viikolla poikkeusaikataulut, eli kaikki tulevat kouluun kello 9.00 ja pääsevät koulusta 14.00. Samalla jaoimme joulujuhlan kannalta toimivat ilmiöryhmät (ilmiöpäivien aikana on tarkoitus tehdä laaja oma projekti ryhmätyönä), aiheena arjen sankari. Ulkovälitunnin jälkeen, noin kymmeneltä, meille pidettiin Nouhätä-luento. Luennolla käytiin läpi erilaisia hätätilanteita ja sitä, miten niissä pitäisi toimia. Kävimme myös läpi erilaisia vaaratilanteita, joita voisi tapahtua koulussa, kuten tulipalotilannetta. Seuraavalla tunnilla yhdestätoista eteenpäin koettelimme taitojamme nouhätä-sivustolla. Ruokailun jälkeen meidän luokka harjoitteli näytelmää joulujuhlaa varten. Viimeisen tunnin vietimme käynnistelemällä omaa ilmiöprojektia.

Tiistaina päivä alkoi sovitusti yhdeksältä Lucia-juhlalla. Kauniin juhlan koulun käytävälle oli järjestänyt 7B:n tytöt. Juhlan päätyttyä meille kerrottiin luokka, johon menisimme, ja niissä oli valmiiksi muodostetut sekaryhmät. Tiistaipäivä olikin muista viikon päivistä erillään oleva ravintoprojektipäivä. Selvitimme mm. miten paljon nuori tarvitsee energiaa, kalsiumia ja c-vitamiinia päivässä. Vertailimme myös kahta tuotetta ja selvitimme, kumpi on parempi esim. luonnon kannalta, eli kummalla on pienempi hiilijalanjälki. Vielä ennen kello kahta esittelimme luokassa aikaansaannoksemme ja teimme itsearvioinnin päivästä.

Keskiviikkoaamuna meille kerrottiin salissa, kuinka ihminen kokonaisuutena vaikuttaa omaan liikuntasuoritukseen ja miten jossain lajissa menestyy. Meille kerrottiin myös, kuinka ennen luultiin, että menestys omassa lajissa tekisi ihmisestä hyvän. Saimme samalla myös hyvän herättelyn olkapäähipalla, jossa sinun pitää koskettaa vastustajasi olkapäätä ja välttää toista koskemasta sinun olkapäätäsi. Kunnon herätyksen lisäksi saimme tehdä itsellemme stressikilven, johon kirjoitimme, mikä saa meidät uskomaan, että pääsemme kaikesta läpi ja mitkä ovat meidän omia elämänviisauksia. Noin kymmenestä eteenpäin opettelimme näytelmärepliikkejä ja teimme ilmiöprojekteja. Ruokailun jälkeen kaksi vikaa tuntia vietimme joulujuhlaa valmistellessa.

Torstaina meille pidettiin ensiapupäivä partiolaisten ohjaamana. Meille opetettiin, miten nyrjähtänyt nilkka hoidetaan, nenäverenvuoto tyrehdytetään, kuinka kääntää tajuton henkilö kylkiasentoon, kuinka auttaa henkilöä, joka ei saa henkeä ja kuinka tyrehdyttää suuri verenvuoto painesiteellä. Jokaisessa luokassa opeteltiin eri taito, joka jälkeen jakauduimme uusiin luokkiin opettamaan ja oppimaan toisia taitoja. Taitojen oppimisen jälkeen pääsimme katsomaan muutamia huolimattomuudesta johtuneita onnettomuuksia ja kuinka niistä olisi selvitty. Videot katsoimme SPR:n eli Suomen punaisen ristin sivuilta. Viimeisellä tunnilla jatkoimme kotiluokissamme ilmiöprojektejamme ja näytelmän harjoittelua.

Kävimme perjantai aamuna läpi norsufutissäännöt ja valitsimme kapteenit joukkueellemme ennen saliin menemistä, jossa meille vedettiin Hurrikaanitreeni Lauri Immosen johtamana. Hurrikaanitreenin ideana on olla nopea, mutta tehokas. Hurrikaanitreenissä oli viisi pistettä, ja jokaisella pisteellä oltiin puoli minuuttia, jonka jälkeen viidentoista sekunnin tauko ja siirtyminen seuraavalle pisteelle. Treenin jälkeen syötiin ruoka, jonka jälkeen lähdettiin uudelleen urheilemaan Pallomyllyyn norsufutismerkeissä. Kahdeksansien luokkien turnauksen pelit alkoivat noin kello 12.15 ja päättyivät 14.00. Perjantaina turnauksen viimeisten pelien päätyttyä julistettiin voittajaksi 8F, mutta maanantaina selvisi julistuksen olleen laskuvirhe. Todellisuudessa turnauksen voitti 8D.

Lotta Pakarinen 8e