Taksvärkkipäivänä tapahtui

Tänä vuonna koulussamme järjestettiin taksvärkkipäivä 13.4.2017. Monet oppilaat osallistuivat jollain tapaa keräykseen, jonka tulot lahjoitettiin oppilaskunnan valitsemalle kohteelle.

Taksvärkkipäivänä koulumme 7. – 9.-luokkalaiset kävivät yhden päivän töissä esimerkiksi ala-asteella tai vanhemman työpaikalla, tekivät kotitöitä tai menivät kouluun vaihtoehtoiseen ohjelmaan. Päivän päätyttyä keräykseen osallistuneet oppilaat saivat rahapalkkion (suositushinta 10 €), joka lahjoitettiin tänä vuonna Nakurun lapset -nimiselle kummijärjestölle. Oppilaskunta kertoo, että kohde valittiin oppilaskunnan tekemällä äänestyksellä. Loppujen lopuksi taksvärkkirahat haluttiin lahjoittaa pienemmälle järjestölle, jonka kanssa yhteistyö olisi suorempaa ja helpompaa.

Nakurun lapset ry -niminen kummijärjestö, jonne koulumme keräämät taksvärkkirahat lahjotettiin, on täysin suomalainen kummijärjestö, jonka toiminta alkoi 1980-luvulla ja joka tekee kummitoimintaa Keniassa, jossa lapsilla on huonot oltavat.

Osallistuminen keräykseen oli vapaaehtoista, mutta silti koulun oppilaista arviolta n. 360 hankki itselleen työpaikan tai teki kotitöitä. Monet kertovat jääneensä kotiin auttamaan vanhempiaan mm. imuroinnissa, siivouksessa tai roskien viemisessä. Myös isovanhempien luo mentiin taksvärkkiin.

Jos oppilas ei halunnut jäädä taksvärkkiin kotiin tai sukulaisille, hän saattoi hankkia itselleen työpaikan. Syitä saattoi löytyä mm. sukulaissuhteista. Esimerkiksi Joakim Tukiainen 8E-luokalta kertoo työskennelleensä päivän siskonsa johtamassa huonekaluvuokrausfirmassa. “Sinne meno on ns. kulkenut suvussa, eli monet mun sisaret on esimerkiksi käynyt siellä kesätöissä”, Joakim kertoo. Hän kertoo myös halunneensa mennä taksvärkkipäivänä työpaikalle, koska työntekoon tutustuminen sen kautta antaa kokemusta työmaailmasta.

Taksvärkillä tienattiin lopulta yhteensä noin 2520 euroa Nakurun lapsille.

kirjoittanut Joanna, Siiri, Roosa L. ja Matilda 8E