Väittelykilpailun huumaa

Vartiokylän yläasteella järjestettiin 12.5. jokavuotiset 8. ja 9. luokkien väittelykilpailut. Koulumme väittelykilpailu rakentui kolmesta alkuerästä ja kahdesta välierästä, sekä finaalista. Kilpailussa väitteet ja kilpaparit arvottiin. Seitsemäsluokkalaiset olivat seuraamassa ysien tiukkaa väittelyä ja ottamassa oppia ensi vuoden väittelyihin. Kilpailua juonsi ja ohjasi äidinkielenopettaja Marja Rikaniemi.

Kuvassa väittelykilpailun juontaja Marja Rikaniemi

Kilpailupäivä alkoi kahdeksasluokkalaisten väittelykilpailulla. Kilpailu oli erittäin tiukka kautta kisan. Voittajaksi valittiin 8A:n Samuel ja Mikko. Finaalin väitteenä oli, että Suomi on maailman paras maa, ja vastaväitteenä, että Suomi ei ole maailman paras maa. Samuel ja Mikko saivat arvottaessa väitteekseen puolustaa väitettä. He olivat yllättyneitä voitostaan. Mikko ja Samuel päätyivät kilpailuun ”läpällä” omien sanojensa mukaisesti. Väittely tuntui aluksi heistä vaikealta, mutta loppua kohden he kehittyivät myös tuomareiden silmissä.

Kuvassa kahdeksasluokkalaisten väittelykilpailun voittajat 8A:n Samuel ja Mikko

Yhdeksäsluokkalaisten kilpailu oli erilaisia tunteita herättävä ja myös äärimmäisen tiukka. Voittajiksi kuitenkin selviytyi 9E:n Ruhi ja Venla. Ruhin ja Venlan halu kokeilla sai heidät lähtemään väittelemään. Vaikka harjoitusta oli vähän, he tsemppasivat toisiaan koko kilpailun ajan. Väittely tuntui myös heistä aluksi vaikealta ja jännittävältä. Kuten kahdeksasluokkalaistenkin kilpailussa tuomaristo otti huomioon kehittymisen ja toisen joukkueen väitteiden kumoamisen. Yhdeksäsluokkalaisten finaaliaiheena oli vaikuttaako ulkonäkö menestykseen vai ei. Ruhi ja Venla saivat aiheekseen puolustaa väitettä, että ulkonäkö vaikuttaa menestykseen.

Kuvassa yhdeksäsluokkalaisten finaalin voittajat 9E:n Ruhi ja Venla

Kahdeksasluokkalaisilla ja yhdeksäsluokkalaisilla oli samat arviointikriteerit ja ne olivat seuraavat:

  • Aiheen käsittely ja aiheessa pysyminen
  • Omien väitteiden perustelu
  • Vastapuolen väitteiden kumoaminen
  • Esiintyminen:Kieli
  • Olemus
  • Äänenkäyttö
  • Yleinen vakuuttavuus, kontakti yleisöön
  • Yhteistyö parin kanssa

Tuomareina kisassa toimivat Joonas Kinnunen ja Hannu Riikonen. Joonas Kinnunen on käynyt kouluamme yläasteikäisenä, ja Marja Rikaniemi opetti häntä äidinkielessä. Hannu Riikonen opiskelee parhaillaan äidinkielen opettajaksi. Tuomarit toimivat kahdeksasluokkalaisten ja yhdeksäsluokkalaisten väittelykilpailuissa kummassakin. Heillä ei ollut itsellä väittelytaustaa, mutta he tuomitsivat tasapuolisesti kaikki väittelyt arviointikriteerien puitteissa.

Kuvassa väittelykilpailun tuomarit Joonas Kinnunen ja Hannu Riikonen

Kilpailu oli ulkopuolisten silmin mukavaa katsottavaa ja tunnelma oli lähes koko ajan tiivis ja intensiivinen. Kilpailut oli hyvin suunniteltu ja organisoitu, mutta väittelyaiheet herättivät keskustelua kilpailun jälkeen. Väittelyt pysyivät kasassa ja olivat kaikki erittäin mielenkiintoisia. Kilpailijat olivat rohkeita osallistuessaan väittelemään ja suoriutuivat kaikki erittäin hyvin.

Kirjoittanut 8e:n oppilaat Saara Kyyrä, Sini Lyhykäinen, Roosa Repka ja Vappu Blomqvist