Retki Fazerin vierailukeskukseen

9E-luokka kävi perjantaina 7.9. vierailulla Fazer Experience -vierailukeskuksessa Vantaalla. Tulimme kouluun jo tasan kahdeksaksi, ja lähdimme bussilla kohti keskusta. Vaihdoimme välissä bussia, ja perillä jätimme tavaramme ja vaatteemme vierailukeskuksen naulakoille. Ensiksi pääsimme kulkemaan pienen kasvihuoneen läpi, ja näimme erilaisia trooppisia kasveja, kuten chiliä, kaakaopuita, vaniljaa, kanelia, inkivääriä ja ananasta.

Seuraavaksi pääsimme näkemään Fazerin tuotteiden vanhoja pakkauksia eri vuosilta, ja suklaiden raaka-aineita. Esittelykierroksen pitäjä kertoi meille eri suklaiden tekotavoista, ja mitä niihin käytetään. Näimme myös hienoja suklaastamuotoiltuja taideteoksia ja ison Mignon-munien kuorista kootun pupun. Meille esiteltiin Fazerin perustajia ja nykyisiä johtohenkilöitä.

Sen jälkeen pääsimme rakentamaan puupalikoista ravitsevan ruokavalion päiväksi. Puupalikoissa oli eri ruokien kuvia, ja niitä piti valita yhdeksän. Valmiit rakennelmat laitettiin laitteisiin, jotka näyttivät, oliko niissä tarpeeksi kaikkia ravintoaineita.

Katsoimme lyhyen videon Fazeriin liittyen, ja näimme kuvia Fazerin tehtaiden sisäpuolelta ja liukuhihnoista. Saimme maistiaiset ruisleivästä ja kokeilimme letittää patonkia kankaisilla pötköillä.

Tämän jälkeen koitti kaikkien varmasti eniten odotettu hetki: saimme syödä niin paljon karkkia kuin halusimme. Tarjolla oli mitäpä muuta kuin Fazerin erilaisia suklaakonvehteja, patukoita, lakuja ja imeskeltäviä karkkeja. Myös vettä oli tarjolla makeisten tuoman janon sammuttamiseksi.

Syötyämme tarpeeksi karkkia (tai ehkä vähän liikaakin) siirryimme myymälän puolelle. Siellä saimme kierrellä vapaasti. Ovella meille vielä annettiin ruisleipiä ja Ässä Mix -pussi. Osalla kesti niin kauan valita ostettavat tuotteet, että jouduimme melkein juoksemaan bussipysäkille.

Lähdimme bussilla takaisin koululle, ja vaihdoimme taas bussia matkan aikana. Kouluun päästyämme koulupäivä jatkui normaalisti matikan tunnilla. Retki oli mukava, ja menisimme mielellämme Fazerille vielä uudestaankin.

Kirjoittanut: Sara Ahdevainio ja Pieta Vilppolahti 9E