Vierailu jätteenpolttolaitokselle

Vantaan jätteenpolttolaitokselle lähdettiin koululta klo 11.00 opettajan johdolla. Hyppäsimme 97 bussiin, ja sillä mentiin Mellunmäkeen. Siitä vaihdettiin toiseen bussiin 572K, joka kuljetti meidät Vantaalle. Sitten kun saavutettiin meidän pysäkille, kävelimme siitä vähän matkaa, kunnes saavutettiin polttolaitos.  

Jätteenpolttolaitoksella katsoimme lajitteluvideoita. Sen jälkeen kiersimme taloa ja näimme paljon mielenkiintoisia asioita, esimerkiksi miten roskat kierrätetään. Opin uusia asioita siitä, mihin kaikki roskat kuuluu.  

Minun mielestä ihmisten ei pitäisi roskata vaan laittaa roskat oikeisiin roskiksiin. Suurin hyötyy siitä saadaan sähkönä ja lämpönä kotiin, eli roskat roskikseen.   

Meille kerrottiin erilaisia juttuja kuten se, miksi on hyödyllistä kierrättää ja miten pitää kierrättää. Opimme myös, mihin kuuluu mikäkin materiaali. Pahvit, muovit, lasit, kartongit, metallit, biojätteet ja muut menee omiin astioihin, jotta ne olisi helpompi kierrättää. Me nähtiin myös erilaisia työpisteitä ja erilaisia työtehtäviä. Yksi esimerkki työtehtäviin liittyen oli se, että siellä oli paljon henkilökuntaa, jotka valvoivat kameroista, miten koura liikkuu ja muuta sen sellaista.  

Moni meistä luuli, että jätteenpolttolaitos tarkoittaa sitä, että siellä haisee pahalle. Olimme väärässä. Siellä ei haissut ollenkaan.   

Opin pari asiaa, mitä olin aina halunnut tietää. Esimerkiksi miten kaikki erotellaan ja miten roska käytettiin hyödyksi. Tajusin myös monia asioita, mitä ei tulisi mieleen. Jos ei lajittele roskia, millaisia kustannuksia siitä seuraa, ja jos lajittelee roskat, millaisia hyötyjä siitä tulee esimerkiksi sähkön ja energian uudelleen käyttönä.  

Kun me kierrätetään, niin aiheutamme vähemmän tuhoa maailmaan. Siitä olisi hyötyä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Oletko miettinyt, mistä ehkä juuri sinun kotisi sähkö tai lämmitys on tullut? Roskista saadaan paljon energiaa, joka käytetään kodin lämmittämiseen ja siitä tuotetaan myös sähköä.  

Kirjoittajat Jamaal, Lucca, Mohamed Jama, Nimo ja Sani