LUJAT LUUT -ILMIÖ (liikunta ja kotitalous)

Keväällä 2019, osa seitsemänsistä luokista teki liikunnan sekä kotitalouden yhteisen ilmiö projektin liittyen lujaan luustoon. Ilmiön tarkoituksena oli pohtia, miten voi säilyttää lujat sekä terveet luut läpi elämän. Ilmiö oli ajankohtainen nuorille, sillä luut rupeavat pikkuhiljaa lopettamaan kasvamisen, jolloin on tärkeää pitää niistä hyvää huolta.

Yhdellä liikuntatunnilla aiheesta kertoi Helena Paulasto, Pääkaupunkiseudun Luustoyhdistyksestä. Luennolla puhuttiin osteoporoosista, säännöllisistä liikuntatottumuksista sekä luita rasittavasta liikunnasta, joka säilyttää ne terveempinä. Esimerkiksi pompuissa syntyvät tärähdykset ovat hyviä luustolle.

Kotitalouden tunneilla puhuttiin hyvästä, terveellisestä ja säännöllisestä syömisestä, kuten myös vitamiineista. Luut tarvitsevat vitamiineja sekä kivennäisaineita päivittäin pysyäkseen hyvässä kunnossa.

Samoin kuin liikunnalle sekä syömiselle täytyy löytää sopiva tasapaino, täytyy myös muistaa, että uni on nuorelle hyvin tärkeää, ellei jopa välttämätöntä. Kunnolliset eli vähintään kahdeksan tunnin yöunet auttavat aivoja sekä lihaksia kehittymään. Oppiminenkin helpottuu, kun aivot ovat saaneet levättyä.

Anna Sokka 7C