Saksasta Unkariin ja toisinpäin

24.5.2019

    Vartiokylän yläasteen 8f luokan oppilaat kokivat muodonmuutoksen huhtikuussa, kun eurooppalaiset perheet tulivat mukaan kuvaan. Luokan oppilaat jakaantuivat pieniin ryhmiin ja lakkasivat olemasta koulun oppilaita muuttuessaan mystisesti perheiksi, jotka asuivat ympäri Eurooppaa. Artusta tuli unkarilainen perheen isä ja Ollista kreikkalainen koululainen. Uudet identiteetit hämmensivät aluksi, mutta alku totuttelun jälkeen perheet olivat hyväksyneet oman olemuksensa ja seikkailu saattoi alkaa.

   Perheenjäsenet löivät viisaat päänsä yhteen kussakin ryhmässä ja alkoivat pohtimaan tulevia tapahtumia. Oli aika alkaa valmistautua toukokuun konferenssia varten, jossa erimaalaiset perheet eri puolilta Eurooppaa vihdoin tapaisivat ja tutustuisivat toisiinsa. Konferenssia varten perheenjäsenten oli valmistauduttava kertomaan uudesta kotimaastaan ja sen ominaisuuksista uuden kansalaisuutensa edellyttämällä tavalla. Uudet perheet muodostivat jäsenistään tiiviitä yksiköitä, joissa kuukauden työmaa sai alkunsa. Luvassa oli paljon opiskelua, tiedonhakua ja uuteen kulttuuriin tutustumista. Joku perhe taisi perustaa oman YouTube-kanavankin.

   Toteutustapa oli hyvin vapaa ja kuukauden aikana tuotoksia perheissä kerkesi syntyä moneen lähtöön. Päiväkirjamerkinnät ja valokuva-albumit syntyivät sähköiseen muotoon kertomaan konferenssilaisille elämästä eripuolilla Eurooppaa.

   Konferenssipäivä koitti vihdoin toukokuussa ja perheet eri maista pääsivät tutustumaan toisiinsa ja toistensa elämäntapoihin. Konferenssissa perheet saivat muun muassa kuulla eri maiden koulutuksesta, elinkeinoista, ruokakulttuurista ja matkailumahdollisuuksista. Myöhemmin nähtiin myös videoita ja valokuvia eri puolilta Eurooppaa, mitä perheet olivat tuoneet mukanaan.

   Konferenssin jälkeen eurooppalaiset perheet lähtivät takaisin kotimaihinsa jatkamaan elämäänsä ja 8f luokan oppilaat jäivät Suomeen pohtimaan oppimaansa. Euroopan katseleminen eri näkökulmasta oli avartanut kaikkien ajatusmaailmaa ja jokainen oli oppinut paljon. Projekti opetti oppilaille runsaasti eri Euroopan maista ja niiden kulttuurista ja lisäksi tiedonhaku- kirjoitus- ja ilmaisutaidot kehittyivät. Vaikka eurooppalaiset perheet olivat jo lähteneet kotimaihinsa, 8f luokan oppilaiden uudet tiedot ja taidot eivät lähteneet mihinkään. Uusi kokemus uudessa identiteetissä kehitti kaikkia omalla tavallaan.

Teksti: Ronja Huttunen ja Nelli Lappi 8F