Metsävisa – opintomatkalla luontoon

Mikä aiheuttaa suurimmat vuosittaiset vahingot metsätaloudelle? Mikä lintulaji etsii pesäpaikkaa puusta irronneen kaarnan alta? Kuinka monta metriä kakkosnelosta saadaan yhdestä kuutiometristä puuta?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastasi viime viikolla koulumme 8F-luokan oppilas Taru Ovaska. Hän oli visailemassa valtakunnallisen metsätietokilpailun, Metsävisan, finaalissa. Metsävisa järjestettiin tänä vuonna jo 38. kertaa. Pääjärjestäjiä olivat Suomen Metsäyhdistys sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto (BMOL ry). Suurimpina sponsoreina toimivat esimerkiksi Metsä Group, UPM ja Stora Enso.

Kaksipäiväinen finaalimatka sijoittui Helsinkiin, ja kilpailijoita saapui aina pohjoisesta Ivalosta asti. Yhteensä finalisteja oli 50. Nämä kahdeksansien sekä yhdeksänsien luokkien oppilaat olivat karsiutuneet noin 25 000 koulutasolla kilpailuun osallistuneen opiskelijan joukosta. Koulun paras tuloskaan ei riittänyt, vaan noin 300 koulutason voittajaa sai tyytyä palkintokuksaan ja kunniakirjaan. Loput 50 matkasivat Helsinkiin taistelemaan parhaan metsätietäjän tittelistä. Tarun kanssa matkalle lähti biologian ja maantiedon opettaja Katri Aronen.

Metsävisassa ei ollut kysymys vain oppikirjoista löytyvästä tiedosta. Kaiken sen lisäksi sekä alkukarsinta että finaali sisälsivät ajankohtaisia metsäasioita, joita pohdittiin monesta näkökulmasta. Alkukarsinnoissa aiheita olivat esimerkiksi metsäpalot ja muurahaiset. Finaalissa taas pohdittiin metsien monipuolisuutta, metsätaloutta ja määritettiin monia lajeja. Lisäksi visailijat muun muassa mittasivat puuston pohjapinta-alaa relaskoopilla sekä kehittelivät omia metsäinnovaatioitaan. Vaikka visakysymyksiin vastattiin mobiilisovelluksella, oli monet tehtävät liitetty ympäröivään luontoon. Visailijat joutuivat siis havainnoimaan alueen metsää ja soveltamaan tietojaan käytännössä.

Vajaat kolme tuntia kestäneen maastovisan lisäksi matkaan mahtui paljon muutakin. Ennen visaa kilpailijat pääsivät tutustumaan keskustakirjasto Oodiin, jossa myös syötiin lounasta. Tuusulalaisessa tutkimusmetsässä pidetyn kisan päätteeksi juotiin maastossa pullakahvit koivupuisista kuksista. Vuosaaren hotelli Rantapuistoon majoittumisen jälkeen kaikki olivat jo melko väsyneitä. Osa kuitenkin innostui kävelemään merenrannassa tai pelaamaan pihapelejä. Illalla kokoonnuttiin vielä katsomaan Petteri Saarion kuvaama, ohjaama sekä tuottama Arvokas metsämme -elokuva. Monet kävivät aikaisin nukkumaan, mutta muutama vannoutunut jääkiekkofani seurasi tiiviisti Suomen ja Ruotsin välistä taistelua välieräpaikasta. Eikä turhaan, sillä käytävällä kaikui muutama innokas huudahdus Suomen voittaessa.

Perjantaiaamuna lähdettiin bussikyydillä kohti Helsingin yliopiston Viikin kampusta. Siellä järjestetyissä työpajoissa visailijat tutustuivat hyönteisten osuuteen metsän ekosysteemissä ja kulotukseen metsänhoidon keinona sekä opettelivat leikin varjolla puiden elinkaarta luonnontilaisessa metsässä. Erityisen mielenkiintoisena monet pitivät emeritusprofessori Olavi Luukkasen luentoa puista ruokaturvan edistäjinä Afrikassa. Kampuksella myös tutustuttiin metsäalan opiskelijoihin, ja jotkut visailijat kertoivatkin saaneensa intoa lähteä lukemaan metsäalaa tulevaisuudessa.

“Oli hienoa, että pääsimme kuulemaan ihmisiä, joilla on käytännön kokemusta opiskelusta metsäalalla. Ei se minunkaan kohdallani ole poissuljettu vaihtoehto, ja nyt tiedän, kuinka laajasta alasta oikeastaan onkaan kyse. Voi siis hyvin olla, että suuntaudun opiskelemaan metsäalaa sitten tulevaisuudessa”, Taru avasi ajatuksiaan yliopistovierailun jälkeen.

Päivään mahtui vielä palkintojenjaon lisäksi mielenkiintoinen Helsinki-kierros, johon sisältyi 4D-elokuvan katsominen sekä Presidentinlinnan vahdinvaihdon seuraaminen. Tämän jälkeen suunnattiin Biofore Talolle kuulemaan Metsävisan tulokset. Ennen sitä ääneen pääsivät kuitenkin esimerkiksi UPM:n metsäjohtaja Sauli Brander sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Visan voittajaksi kruunattiin sotkamolainen Niina Heikkinen. Toiseksi visaili kemijärveläinen Anastasia Parfenova ja kolmanneksi hollolalainen Otto Hertsi. Ilman palkintoa ei jäänyt myöskään meidän koulumme edustaja; Taru sijoittui jaetulle neljännelle sijalle.

“Olen todella iloinen siitä, että opiskeluni tuotti tulosta ja sijoituin. Tuntuu huikealta, että meitä koulutason osallistujia oli 25 000, ja nyt olen täällä, 10 parhaan joukossa. Tämä on ollut upea ja opettavainen matka. Olen todella kiitollinen siitä, että minulla oli mahdollisuus osallistua kisaan ja lähteä vieläpä finaalimatkalle. Tämä oli unohtamaton kokemus”, summaa Taru tunteitaan juhlatilaisuuden jälkeen.

Palkintojenjaon jälkeen juotiin juhlakahvit ja lähdettiin kotimatkalle, kukin omaan suuntaansa. Varmaa on kuitenkin se, että nämä nuoret metsätietäjät pitävät toisiinsa yhteyttä vielä tulevaisuudessakin ja jatkavat metsäasioiden ahkeraa opiskelua hyvin ansaitun kesäloman jälkeen.